Trwa ładowanie...
d2hsd7c
27-05-2022 09:17

Kurki duszone. Najprostszy przepis, który każdy powinien znać

Przepis

Kurki to leśne złoto. Bardzo smaczne grzyby, można je przyrządzać na wiele sposobów. Jajecznica, makarony, zapiekanki, zupy, tarty, sosy... Pomysłów jest całe mnóstwo. Tym razem proponujemy jednak klasyczny przepis na duszone kurki.

d2hsd7c
3.2
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Kamila Keler-Cyganek; Wojciech Cyganek
Składniki
  • 1 kg świeżych kurek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • do smaku: sól i pieprz mielony
Przepis
  • Grzyby dokładnie oczyścić z resztek ściółki, opłukać, dobrze osączyć. Większe sztuki można pokroić.
  • Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu roztopić masło, wrzucić cebulkę, zeszklić, dodać grzyby i czosnek, smażyć mieszając, aż grzyby puszczą sok, dusić pod przykryciem 5-8 min.
  • Następnie odkryć, doprawić solą i pieprzem, dodać połowę natki, wymieszać, ew. smażyć jeszcze chwilę, aby odparować nadmiar wody.
  • Podawać posypane resztą natki. Świetnie smakują z pieczywem, ziemniakami albo jako dodatek do mięs.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kurki duszone. Najprostszy przepis, który każdy powinien znać
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hsd7c
d2hsd7c
d2hsd7c
d2hsd7c
Więcej tematów
d2hsd7c