Trwa ładowanie...
d2h7pda
21-12-2009 20:05

Wątróbka drobiowa z cebulką

Przepis
2.8
(6 głosów)
Oceń:
d2h7pda
Składniki
    • 0,5 kg wątróbki drobiowej
    • 3 duże cebule
    • 5 łyżek mąki
    • 0,5-1 szkl. białego wina wytrawnego
    • do smaku: sól, pieprz mielony
    • do smażenia: kilka łyżek oleju
Przepis

Wątróbkę opłukać i dokładnie osączyć, oczyścić z żyłek, ew. pokroić każdą na pół. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć ją solą i pieprzem i smażyć 10 min. na małym ogniu aż zmięknie, ale nie zrumieni się, przełożyć do rondla. Na patelnię wlać znowu 3 łyżki oleju i bardzo rozgrzać. Kłaść kawałki obtoczonej w mące wątróbki i smażyć do zrumienienia z obu stron, partie usmażone przekładać na cebulę. Kiedy już cała wątróbka jest usmażona na patelnię wlać wino i zagotować mieszając aż odkleją się od dna wszystkie przysmażone drobinki, przelać do rondla. Wątróbkę z cebulką dusić jeszcze 5 min.. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami albo pieczywem.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2h7pda
d2h7pda
d2h7pda
Więcej tematów
d2h7pda