zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2009-12-21

Sos ze świeżych grzybów leśnych

pyza-izeczka
przepis lubi: 0 osób 3/5 9 głosów
Składniki
  • * 1 kg świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i koźlaków, ale może być inna mieszanka)
  • * 1-2 cebule
  • * 2 łyżki masła
  • * 2 ząbki czosnku
  • * 1 łyżka mąki
  • * ew. 0,5 szkl. śmietany
  • * do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek świeży lub suszony
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać szybko i osuszyć. Pokroić w półplasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby a gdy puszczą sok wrzucić czosnek, dusić ok. 10-15 min. aż grzyby zmiękną. Mąkę rozmieszać ze śmietaną albo taką samą ilością wody, wlać do grzybów, zagotować. Przyprawić. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolać wody albo wywary z jarzyn. Podawać do mięs, kaszy, klusek, ziemniaków?

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (2)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~Hey, subtle must be your mdidle name. Great post! 2011-08-01 (10:41) 3 lata 4 miesiące 19 dni 6 godzin i 46 minut temu

Hey, subtle must be your mdidle name. Great post!

odpowiedz

0
0
~bea 2010-09-12 (11:07) 4 lata 3 miesiące 8 dni 6 godzin i 20 minut temu

malutka uwaga
nie trzeba dodawać mąki ponieważ sos i bez niej jest bardzo gęsty:D

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Śledzie przepisy, Desery, Sałatka gyros, Barszcz czerwony, sernik na zimno, Kurczak, Sałatka, Mięso mielone, Makowiec, Rogaliki, Śledzie po kaszubsku, Ciasta na zimno, Blok czekoladowy, Szarlotka, Placuszki, Naleśniki, Knedle, Pierogi, Dania z ziemniaków, Śledzie w oleju