Trwa ładowanie...
d42xgfj
21-12-2009 19:56

Sos z grzybów suszonych

Przepis

Gęsty sos z leśnych suszonych grzybów to klasyka polskiej kuchni. Doskonale pasuje do pieczonych mięs, kopytek czy gołąbków z kaszą.

d42xgfj
3.8
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Fotolia
Źródło: Fotolia
Składniki
  • 1 szkl. podgrzybków suszonych, krajanki
  • 1 duża cebula
  • 0,5 szkl. śmietany kremówki 30 proc.
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • do smaku: sól, pieprz mielony, suszony tymianek
Przepis

Grzyby zalać 3 szkl. gorącej wody, moczyć ok. 30 min. Następnie odcedzić, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni albo w rondlu rozpuścić masło, zeszklić cebulkę, dodać grzyby, smażyć chwilę, oprószyć mąką, dokładnie wymieszać i cały czas mieszając wlewać wodę z moczenia grzybów, zagotować. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem i dusić na malutkim ogniu, aż sos zgęstnieje.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Sos z grzybów suszonych
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d42xgfj
d42xgfj
d42xgfj
d42xgfj
Więcej tematów
d42xgfj