Trwa ładowanie...
dwnqskv
21-12-2009 19:50

Ryżotto na winie

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
dwnqskv
Składniki
    • szklanka suchego ryżu
    • kawałek cienkiej kiełbasy ok.20 dkg
    • kawałek pieczeni wieprzowej ok.20 dkg
    • 1 duża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • ok. 20 dkg mrożonej kukurydzy
      • ok. 20 dkg mrożonej fasolki szparagowej
    • 1 dość duży pomidor
    • po pół pęczka koperku, szczypiorku cienkiego i natki pietruszki, razem z łodyżkami
    • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
    • 3 łyżki oleju
    • do smaku: sól i pieprz mielony
Przepis

czyli danie z tego co Ci się w lodówce pod rękę nawinie... Ryż dokładnie wypłukać, aż woda będzie przejrzysta, osączyć, zalać 1,5 szkl. zimnej wody, dodać pół łyżeczki soli i ugotować. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczeń. Kiedy się zrumienią dodać posiekaną cebulę i czosnek, przykryć, dusić chwilę. Następnie dodać kukurydzę i fasolkę, 3-4 łyżki wody, i dusić pod przykryciem aż fasolka będzie miękka (3-4min). Dodać ryż, posiekaną zieleninę, pokrojonego w kostkę pomidora, koncentrat, pół szklanki wody i dokładnie wymieszać. Smażyć kilka minut mieszając, doprawić pieprzem i ew. solą. Z tej ilości podanych składników wyszło ryżotto, którym nakarmiłam 4 bardzo głodne osoby.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dwnqskv
dwnqskv
dwnqskv
Więcej tematów
dwnqskv