Placuszki "ku-ku"
- 0,5 kg kurek
- 1 puszka kukurydzy konserwowej 400 g
- 1 nieduża cebula
- 2 jajka
- 6-8 łyżek mąki pszennej
- 2 czubate łyżki posiekanych świeżych ziół [koperek, szczypiorek, oregano, tymianek]
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki mleka
- do smaku: sól i pieprz mielony
- do smażenia: olej
Grzyby oczyścić dokładnie, opłukać, osuszyć. Większe sztuki pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić posiekaną cebulę, dodać kurki, smażyć 10-15 min aż zmiękną, przestudzić. Do miski wlać kukurydzę, ziarna i zalewę, dodać jajka, mąkę, mleko, zieleninę, usmażone grzyby, czosnek i zieleninę. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć lekko lejącą konsystencję jak gęsta śmietana - jeśli będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Doprawić dość obficie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kłaść łyżką porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć na złoto-brązowo z obu stron. Podawać na gorąco z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego i ogórkami małosolnymi, najlepiej własnej produkcji, oczywiście :-))) Z podanej ilości składników zrobimy ok.14 placuszków.
Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka
Podziel się opinią
Komentarze