Trwa ładowanie...
d3ixacu
21-12-2009 19:21

Placuszki "ku-ku"

Przepis
4.7
(7 głosów)
Oceń:
d3ixacu
Składniki
    • 0,5 kg kurek
    • 1 puszka kukurydzy konserwowej 400 g
    • 1 nieduża cebula
    • 2 jajka
    • 6-8 łyżek mąki pszennej
      • 2 czubate łyżki posiekanych świeżych ziół [koperek, szczypiorek, oregano, tymianek]
    • 2 ząbki czosnku
    • 3-4 łyżki mleka
    • do smaku: sól i pieprz mielony
    • do smażenia: olej
Przepis

Grzyby oczyścić dokładnie, opłukać, osuszyć. Większe sztuki pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić posiekaną cebulę, dodać kurki, smażyć 10-15 min aż zmiękną, przestudzić. Do miski wlać kukurydzę, ziarna i zalewę, dodać jajka, mąkę, mleko, zieleninę, usmażone grzyby, czosnek i zieleninę. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć lekko lejącą konsystencję jak gęsta śmietana - jeśli będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Doprawić dość obficie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kłaść łyżką porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć na złoto-brązowo z obu stron. Podawać na gorąco z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego i ogórkami małosolnymi, najlepiej własnej produkcji, oczywiście :-))) Z podanej ilości składników zrobimy ok.14 placuszków.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ixacu
d3ixacu
d3ixacu
Więcej tematów
d3ixacu