Trwa ładowanie...
dgdijrr
21-12-2009 19:14

Bób z kurkami

Przepis
4.0
(11 głosów)
Oceń:
dgdijrr
Składniki
    • 30dkg bobu
    • 30dkg kurek
    • 10dkg boczku wędzonego lub innej wędzonki
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
      • 3-4 łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego t.greckiego
    • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1-2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
    • do smaku: sól i świeżo zmielony pieprz
Przepis

Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, tylko większe przekroić na pół.
Bób opłukać, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 10 min. (15 - jeśli bób nie jest już młody), odcedzić, przelać zimną wodą, obrać z łupinek. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w paseczki boczek, kiedy się wytopi i zrumieni dodać pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę i posiekany czosnek oraz grzyby. Smażyć chwilę aż grzyby puszczą sok, dusić pod przykryciem 10 min.. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dodać zieleninę i bób, zagotować i ...gotowe, można podawać np. z ciemnym pieczywem. Ja uważam, że mięta pasuje tu doskonale, ale można dodać bazylię albo oregano - wedle własnego smaku.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dgdijrr
dgdijrr
dgdijrr
Więcej tematów
dgdijrr