Trwa ładowanie...
d36oisf
21-12-2009 11:49

Roladki z piankami i żurawiną

Przepis
4.7
(3 głosy)
Oceń:
d36oisf
Składniki
    • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka (dość duże)
    • 15 dkg żurawiny (świeżej lub mrożonej)
    • 1/2 opakowania pianek Haribo Mallow Mania
    • 2 łyżki mąki
    • ok. 2-3 łyżeczek mielonego pieprzu czerwonego
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • do smaku: sól
Przepis

Przyznam, że byłam pełna obaw co wyjdzie z tej kombinacji składników. I muszę przyznać, że było niezwykle smaczne, takie słodko-ostro-kwaśne...zresztą, spróbujcie sami!

Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy dokładnie ręcznikami papierowymi, odcinamy "polędwiczki", każdy filet rozbijamy na dość cienki płat - robimy to przez folię spożywczą aby mięso nie pryskało i nie porozrywało się. Filety oprószamy z obu stron solą, dość obficie czerwonym pieprzem i odkładamy na 15 min. do lodówki. Polędwiczki kroimy na małe kawałki. Żurawinę (przebraną i umytą) wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier i smażymy na niedużym ogniu aż kuleczki zaczną pękać i odparuje nieco soku. Pianki kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawione filety smarujemy z jednej strony niewielką ilością smażonej żurawiny ( po ok. 1 łyżeczce), układamy kawałki pianek ( kawałki z 3 pianek na 1 filet), po obu brzegach, na całej długości układamy małe kawałeczki polędwiczek (zabezpieczą nam pianki przed wypłynięciem) i ciasno zwijamy w roladkę dokładnie zawijając brzegi, spinamy szpadkami albo wykałaczkami. Tak przygotowane roladki obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy roladki najpierw przysmażając końce
(trzymając roladkę szczypcami stawiamy ją pionowo na patelni, tak samo z drugiej strony). Obsmażamy mocno ze wszystkich stron aż się zrumienią, następnie na patelnię do roladek wlewamy żurawinę i całość dusimy ok. 5 min. pod przykryciem. Podajemy z zieloną sałatą przyprawioną lekkim sosem z oliwy i soku cytrynowego, ozdabiamy kawałkami pianek.

Moja rada: trzeba bardzo dokładnie zawinąć brzegi roladek żeby pianki nie wypłynęły. One w środku zupełnie się rozpuszczą nadając słodkawy posmak mięsu. Możemy roladki podać przecinając je na pół i szybko położyć na wierzchu kawałki pianek - na gorącym mięsie roztopią się ładnie. Pianki lepiej kroić nożyczkami niż nożem. Można też dodać kawałki pianek na koniec do sosu, zagęszczą go, ale zmienią też nieco jego kolor.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36oisf
d36oisf
d36oisf
Więcej tematów
d36oisf