Trwa ładowanie...
d11sjsq
21-12-2009 11:40

Sałatka z grillowanymi grzybami

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d11sjsq
Składniki
    • 10-15 szt. kapeluszy pieczarek (albo boczniaków, albo shitake)
    • 1 duża czerwona papryka
    • 3-4 garści rucoli albo 1 nieduża główka sałaty (może być lodowa albo zwykła, albo mieszanka sałat)
    • 2 czubate łyżki poobrywanych listków koperku i natki pietruszki
    • 4-5 łyżek oliwy lub oleju słonecznikowego
      • 1-2 łyżki octu balsamico (albo kilka łyżek czerwonego wina)
    • 2-3 ząbki czosnku
    • do smaku sól, pieprz mielony, chili
    • do skropienia: sok z połówki cytryny, oliwa extra vergine
    • do dekoracji: kilka plasterków cytryny
Przepis

Paprykę umyć i upiec w całości (180st.C, ok.20min.), wyjąć, włożyć do foliowego woreczka - jak przestygnie obrać ze skórki i usunąć gniazdo nasienne. Oliwę zmieszać z octem albo winem, dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, chili, wymieszać i tą miksturą zalać oczyszczone grzyby, przykryć folią, wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki (można je nawet przygotować poprzedniego dnia). Grzyby osączyć z marynaty, upiec na grillu albo na mocno rozgrzanej, suchej patelni po kilka minut z obu stron. Na półmisku ułożyć porwaną sałatę, dodać koperek, natkę, pokrojoną w paseczki paprykę, na wierzch ciepłe grzyby, polać niewielką ilością marynaty, skropić sokiem z cytryny i polać oliwą extra vergine. Podawać z chrupiącą bagietką. W dobrych sklepach można kupić gotową, pieczoną paprykę w oliwie - jeśli przygotowujemy ją sami, najlepiej upiec jednorazowo kilka sztuk a po ostudzeniu i obraniu ze skórki przechowywać w słoiku zalaną oliwą extra vergine.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11sjsq
d11sjsq
d11sjsq
Więcej tematów
d11sjsq