Trwa ładowanie...
d21e6if
21-12-2009 11:31

Zupa cebulowa ze smardzami

Przepis
3.3
(4 głosy)
Oceń:
d21e6if
Składniki
    • ok.2-3l wywaru z cielęciny lub drobiu i włoszczyzny (albo samego jarzynowego)
    • 8 średnich cebul
    • 2 garści smardzów suszonych lub świeżych, lub mrożonych
    • 3 łyżki oleju
    • do smaku sól i pieprz mielony
      • 2 łyżki madery
    • ew. kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
    • łyżka posiekanej natki pietruszki
    • do smaku: sól, pieprz mielony
Przepis

Smardze suszone wypłukać i namoczyć poprzedniego dnia; jeśli mamy świeże - dokładnie oczyścić i umyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, powoli lekko zrumienić, zalać połową wywaru, zmiksować. Smardze ugotować, suszone w wodzie, w której się moczyły. Kilka ładniejszych zostawić do dekoracji, resztę pokroić i dodać do kremu cebulowego razem w wodą, wlać resztę bulionu, pogotować chwilę. Na koniec dolać maderę, doprawić. Można zabielić śmietanką lub jogurtem naturalnym. Zupę podawać udekorowaną połówkami smardzów, natką pietruszki i z dodatkiem grzanek. Pamiętajmy! smardze są w Polsce pod ścisłą ochroną. Suszone można czasami kupić w sklepach lub sporządzić danie poza granicami Polski.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21e6if
d21e6if
d21e6if
Więcej tematów
d21e6if