Trwa ładowanie...
d3qcki4
21-12-2009 11:27

Sałatka z marynowanymi grzybkami

Przepis
4.4
(8 głosów)
Oceń:
d3qcki4
Składniki
    • 5 sporych ziemniaków
    • 2-3 duże, ale twarde ogórki kiszone [najlepiej własnej produkcji]
    • 1 jabłko
    • 3 jajka
    • 1 duża cebula czerwona
    • kilka łyżek majonezu
    • 3 słoiczki [0,33l] grzybków marynowanych[podgrzybki+kurki+maślaki]
      • 2-3 ząbki czosnku
    • do smaku: pieprz mielony, sól
    • pęczek szczypiorku cienkiego
    • pół pęczka koperku
    • pół pęczka natki pietruszki
    • kubeczek jogurtu naturalnego 150g
Przepis

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w plastry albo grubą kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki lub dość grubą kostkę, zblanszować. Grzyby odcedzić z zalewy, większe można pokroić na drobniejsze kawałki.Jabłko i ogórki też pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski, dodać posiekaną zieleninę, lekko wymieszać. Majonez połączyć z jogurtem, przyprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i polać sałatkę. Wstawić na, przynajmniej, godzinę do lodówki żeby się zmacerowała. Podawać przybraną zielonymi listkami natki, szczypioru i całymi grzybkami. Latem wykorzystuję młode ziemniaki, które po ugotowaniu przekrawam tylko na pół albo na ćwiartki.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3qcki4
d3qcki4
d3qcki4
Więcej tematów
d3qcki4