Trwa ładowanie...
de8fukg
25-03-2021 10:13

Sos tatarski staropolski. Prosty przepis na wielkanocny specjał

Przepis

Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół wielkanocny bez sosu tatarskiego. Sos tatarski jest wspaniałym dodatkiem do jajek, pieczonych mięs, a także do wędlin o kanapek. Zamiast kupować sklepowe gotowce, warto przygotować sos tatarski samemu. Jak to zrobić? Przepis jest bardzo prosty.

de8fukg
3.9
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 300 g majonezu dobrej jakości (najlepiej domowego)
  • 3-4 czubate łyżki gęstej śmietany (ew. jogurtu naturalnego)
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 mała łyżeczka gładkiej musztardy np. stołowej
  • kilka grzybków marynowanych (prawdziwki, maślaki, podgrzybki)
  • 2 nieduże ogórki konserwowe
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony, ew. odrobina cukru
Przepis
  • Grzybki i ogórki pokroić w drobniutką kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną, chrzanem i musztardą.
  • Dodać grzybki, ogórki i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić pod szczelnym przykryciem na kilka-kilkanaście godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.
  • Sos można przechowywać w słoiku, w lodówce przez kilka-kilkanaście dni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sos tatarski staropolski. Prosty przepis na wielkanocny specjał
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
de8fukg
de8fukg
de8fukg
de8fukg
Więcej tematów
de8fukg