Trwa ładowanie...
d36oisf
21-12-2009 11:09

Roladki rybne z grzybami

Przepis
3.7
(3 głosy)
Oceń:
d36oisf
Składniki
    • 5 szt. (ok. 3/4 kg) szerokich filetów rybnych b/skóry (panga, dorsz, karp albo inna ryba o białym mięsie)
    • ok. 1 szkl. suszonych podgrzybków
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka (korzeń)
    • 1 duża cebula
    • kawałek pora 5-8 cm (biała część)
    • 4 łyżki masła
      • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżeczki przyprawy do ryb
    • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    • sok z jednej cytryny
    • ok. 0,5 szkl. śmietany kremówki 30 %
    • sól
Przepis

nie każdy lubi rybę smażoną, taka zapieczona jest bardzo smaczna i delikatna
Można użyć filetów mrożonych, ale należy je wcześniej dokładnie rozmrozić i osuszyć. Grzyby zalać ok. 1 szkl. gorącej wody, moczyć przez 15 min. a następnie gotować ok. 10-15 min.. Odcedzić i drobniutko posiekać, wodę zachować. Rybę oprószyć przyprawą do ryb, solą i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 min. w chłodne miejsce. Warzywa oczyścić, obrać, 1/2 jednej marchewki i 1/2 pietruszki pokroić w krążki albo wyciąć kwiatki, resztę zetrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej. Pora posiekać w cienki półplasterki. Cebulę obrać, posiekać w drobniutką kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać 1/2 cebuli, pora i starte warzywa, podsmażyć, dodać posiekane grzyby (1 łyżeczkę odłożyć), smażyć mieszając aż warzywa zmiękną i odparują, doprawić solą i pieprzem cytrynowym, przestudzić, dodać natkę, wymieszać. Filety smarować dość grubo pastą grzybowo-jarzynową i zwijać, każdą roladkę przeciąć na pół. Naczynie żaroodporne posmarować 1 łyżką masła, ułożyć pionowo roladki, ciasno jedna przy drugiej. Piec 15-20
min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika przykryć i odstawić na 10 min.. W rondelku roztopić 1 łyżkę masła, zeszklić pozostałą cebulę, dodać krążki marchewki i pietruszki, wlać 3-4 łyżki wody i poddusić aż warzywa nieco zmiękną, następnie dodać wywar z grzybów i śmietankę, gotować aż sos nieco zredukuje i zgęstnieje. Przed podaniem rybę polać sosem albo sos podać osobno, w sosjerce.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36oisf
d36oisf
d36oisf
Więcej tematów
d36oisf