20-12-2009 19:35
Kaczka po gdańsku
Przepis
3.5
(2 głosy)
Oceń:
Składniki
- 1 kaczka
- 4 dkg masła
- 25 dkg włoszczyzny
- 50 dkg pomarańczy
- 0,50 l likieru pomarańczowego
- sól
- majeranek
- mąka
Przepis
Z kaczki odciąć skrzydła i szyję ,posolic, natrzeć majerankiem ,obrumienić w piecu. Szyje i skrzydła obrumienic na maśle , dodac oczyszczoną włoszczyznę i podlać wodą. Gotować na na buliuonb.
Obrumienioną kaczkę zalac przecedzonym bulionem i dusic w piekarniku pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia oprószyc mąką, wlac sok z połowy pomarańczy i likier.
Kaczkę podawać w całości przełożoną plastrami świeżej pomarańczy , polana sosem z duszenia.
Przepis dodał użytkownik teresa-kr
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.