15-12-2009 13:15
ciasto zeberka
Przepis
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Składniki
- 1 szklanka białej oranżady
- 1 szklanka oliwy
- 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem)
- 1 cukier waniliowy
Przepis
Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kogiel mogiel), potem dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę - około 3-4 zmiany.
Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą.
Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C.
Przepis dodał użytkownik k.k.wieckowicz
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.