Trwa ładowanie...
d43tsk8
08-12-2009 22:45

Orzechowiec

Przepis
4.7
(3 głosy)
Oceń:
d43tsk8
Składniki
  • ciasto:
  • 4 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 4 łyżki miodu
  • 1 średnia łyżeczka sody
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jaja
    • Orzechy nawierzch:
  • 30 dagprzechów
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szkl cukru
  • 3łyżki miodu
    • Krem budyniowy:
  • 1litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2 kostki margaryny
  • 6 łyżek cukru
Przepis

Ciasto:
Naciasto wszystkie składniki połączyć i zarobić na jednolitą masę. Podzielićna 3 części rozwałkować na blachę. kazde ciasto piec osobno. 2 ciasta upiec same a na trzecie przed włozeniem dopiekarnika na łozyć na nie przyrządzone orzechy. piec w 180 stopniach na złoty kolor, a z orzechami ok. 20-30 minut

Orzechy na wierzch:
na małym ogniu rozpuścić w garnku margarynę następnie dołożyć cukier i miód mieszać dorozpuszczenia i dosypaćposiekane orzechy. Wszystko smarzyć ok 10 minut mieszac.

Krem budyniowy:
z jednego litra mleka odlac z dobrą szklanke na rozpuszczenie budyniu, resztę mleka zagotować, dołozyc do niego 2 kostki margaryny i 6 łyżek cukru, gdy sie zagotuję wlac rozpuszcony budyń i mieszać intensywnie na wolnym ogniu.ok 2-3
Połowę gorącego kremu bydyniowego wylać na pierwsze upieczone ciasto, następnie nałożyć drugie upieczone ciasto i wylac resztę kremy budyniowego, na to nałozyć ciasto upieczone z orzechami. Na wierzch orzechów polecam lekką polewę czekoladową.
Placek jest najlepszy upieczny dobę przed poczęstunkiem. Smacznego

Przepis dodał użytkownik elkaj

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43tsk8
d43tsk8
d43tsk8
Więcej tematów
d43tsk8