Orzechowiec
- ciasto:
- 4 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 3/4 kostki margaryny
- 4 łyżki miodu
- 1 średnia łyżeczka sody
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jaja
- Orzechy nawierzch:
- 30 dagprzechów
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 szkl cukru
- 3łyżki miodu
- Krem budyniowy:
- 1litr mleka
- 3 budynie śmietankowe
- 2 kostki margaryny
- 6 łyżek cukru
Ciasto:
Naciasto wszystkie składniki połączyć i zarobić na jednolitą masę. Podzielićna 3 części rozwałkować na blachę. kazde ciasto piec osobno. 2 ciasta upiec same a na trzecie przed włozeniem dopiekarnika na łozyć na nie przyrządzone orzechy. piec w 180 stopniach na złoty kolor, a z orzechami ok. 20-30 minut
Orzechy na wierzch:
na małym ogniu rozpuścić w garnku margarynę następnie dołożyć cukier i miód mieszać dorozpuszczenia i dosypaćposiekane orzechy. Wszystko smarzyć ok 10 minut mieszac.
Krem budyniowy:
z jednego litra mleka odlac z dobrą szklanke na rozpuszczenie budyniu, resztę mleka zagotować, dołozyc do niego 2 kostki margaryny i 6 łyżek cukru, gdy sie zagotuję wlac rozpuszcony budyń i mieszać intensywnie na wolnym ogniu.ok 2-3
Połowę gorącego kremu bydyniowego wylać na pierwsze upieczone ciasto, następnie nałożyć drugie upieczone ciasto i wylac resztę kremy budyniowego, na to nałozyć ciasto upieczone z orzechami. Na wierzch orzechów polecam lekką polewę czekoladową.
Placek jest najlepszy upieczny dobę przed poczęstunkiem. Smacznego
Przepis dodał użytkownik elkaj
Podziel się opinią
Komentarze