Trwa ładowanie...
d1mtq8m
07-12-2009 08:32

Świąteczna strucla makowa

Przepis

Strucla makowa jest nieodzownym elementem wigilijnego stołu. Z tym przepisem przygotujecie przepyszne, wilgotne i ciężkie od maku ciacho.

d1mtq8m
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 40 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki śmietany
  • op. cukru waniliowego
  • skórka z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • tłuszcz

NA MASĘ:

  • 2 szklanki maku
  • 2-3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 15 dag rodzynek
  • 2 łyżki masła

NA LUKIER:

  • 15 dag cukru pudru
Przepis

Drożdże wymieszaj ze śmietaną, posiekaj z pozostałymi składnikami ciasta, zagnieć (ciasto ma być lśniące). Gotowe rozwałkuj na prostokątny placek.

Na cieście rozłóż masę makową (ugotuj 2 szklanki maku w wodzie lub w mleku, osącz, przepuść 2razy przez maszynkę i dodaj jajka, cukier, miód oraz masło i rodzynki) pozostawiając wolny margines o szerokości 2 cm. Zwiń ciasto z dwóch stron do środka. Ostrożnie przenieś struclę do podłużnej natłuszczonej formy.

Odstaw struclę na godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Następnie wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i piecz w temp 180 st C 45-50 minut. Utrzyj do białości cukier puder z 2 łyżkami wody i polukruj przestudzoną struclę.

Przepis dodał użytkownik misia13

Świąteczna strucla makowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1mtq8m
d1mtq8m
d1mtq8m
d1mtq8m
Więcej tematów
d1mtq8m