Trwa ładowanie...
d41ln9e
04-11-2019 18:43

Świąteczne pierogi z makiem

Przepis

Mak to jedne z symboli Bożego Narodzenia. Nic więc dziwnego, że na świątecznym stole znajdują się dania danie jak kutia, makowiec, kluski z makiem czy makiełki. W moim domu nie może natomiast zabraknąć pierogów z makowym farszem. Możemy użyć gotowej masy makowej lub przygotować ją samodzielnie.

d41ln9e
3.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 masa makowa
  • 1 śmietana 12 proc.
  • 1 pomarańcza
Przepis

Wymieszać w misce łyżką składniki - mąkę, wodę gorącą, 2 łyżki oliwy z oliwek. Przełożyć na stolnice i zagnieść ciasto. Gdy ostygnie rozwałkować i wykrawać szklanką pierogi i nadziewać masą makową. Zaklejamy kciukiem i palcem wskazującym. Wrzucamy do gorącej wody i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową na półmisek. Można udekorować kleksem śmietany i kawałeczkami pomarańczy.

Przepis dodał użytkownik evragiggs

Świąteczne pierogi z makiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d41ln9e
d41ln9e
d41ln9e
d41ln9e
Więcej tematów
d41ln9e