Rybna poduszeczka
- 2 filety rybne (najlepiej Panga, ale dobry jest też łosoś)
- jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 papryka czerwona
- 1 pęczek koperku (może być mrożony)
- 20 dkg sera żótego
- 1 jajko
- łuzkane ziarna (słonecznik, dynia moze być również sezam badz płatki migdałowe)
- łyżka masła do smażenia
- sól i pieprz do smaku
filety rybne przyprawić wedłóg uznania, paprykę czerwoną pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, rozwałkować ciasto francuskie na cienki kwadrat bądz jeśli jest to ciasto w formie zwiniętej rolki to poprostu je rozwinać, na jednej połowie ciasta ułozyć kolejno: filety rybne, zeszkloną paprykę koperek i starty żółty ser następnie przykryć je drógą połową ciasta, rozbełtać jajko, wysmarować nim brzegi ciasta tak by się skleiły tworząć kieszeń w której znajduje się ryba, następnie resztą jajka posmarować wierzch powstałej kieszeni (pieroga) i posypać ziarnami (osobiście najbardziej pasują mi do tego płatki migdałowe) Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 190C i zapiekać około 30 minut. Danie jet szybkie do przygotowania, ładnie wygląda i znakomicie smakuje jest też bardzo szybkie w przygotowaniu. Można je podać gościom jako jeden pieróg (kieszeń) i pokroić na kawałki można również jeśli dysponujemy większą ilością ciasta francuskiego zrobić taki pieróg dla każdego z gości z osobna. Smacznego
Przepis dodał użytkownik huskystar
Podziel się opinią
Komentarze