zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2009-12-01

ŚWIĄTECZNA ZUPA GRZYBOWA

ewelinafigura85
przepis lubi: 2 osoby 5/5 3 głosy
Składniki
  • - 2,5 l wody
  • - 0,5 kg wołowiny (np. antrykot)
  • - pęczek włoszczyzny
  • - 10 dag suszonych grzybów (np. podgrzybków)
  • - 100 g śmietany 18%
  • - 1 rosołek grzybowy
  • - 1 łyżka masła
  • - 1 łyżka mąki
  • - sól
  • - pieprz
  • - makaron łazanki
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej. Wołowinę gotować w osolonej wodzie 1,5 h, następnie dodać jarzyny. Po 20 min. dodać wcześniej namoczone i ugotowane grzyby (łącznie z wodą, w której były gotowane) i gotować kolejne 30 min. Zrobioną zasmażkę z masła i mąki oraz kostkę grzybową dodać pod koniec gotowania. Na koniec dodać śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i doprawić pieprzem. Podawać z makaronem typu łazanki.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (3)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~Gość 2011-12-07 (07:59) 2 lata 8 miesięcy 22 dni 10 godzin i 4 minuty temu

Świateczna zupa grzybowa
Straszna ta zupa ! Moja jest z samych borowików bez miesa bez kostek (fuj) na warzywach z własnym makaronem Jednyna rzecz mniej zdrowa to śmietana lecz słodka nie zagotowana To czysta zupa o smaku tak wspaniałym ze nie moze jej nigdy zabraknąc na moim stole .Oczywiscie pod jednym warunkiem Borowiki suszone z piecu nie na słońcu, czy w suszarce.Tak suszone grzyby maja inny smak ,po prostu sa wspaniałe ,,Ilośc? spora ale to rzecz nieodzowna smaku tej zupy ,jest mocna ale pyszna .Na koniec posypuje natką z pietruszki Borowiki wczesniej ugotowane wyjmuję kroję w paseczki i duszę z cebulką ok dwóch godz ,podlewajac wodą Doprawiam pieprzem i solą i jest następne niepowtarzalne danie .

odpowiedz

0
0
~maria 2010-12-24 (11:53) 3 lata 8 miesięcy 5 dni 6 godzin i 10 minut temu

koszmar
Zupa świąteczna z kostki... nasze matki i babcie przewracają się w grobach...

odpowiedz

0
0
~Wera 2010-12-11 (11:44) 3 lata 8 miesięcy 18 dni 6 godzin i 19 minut temu

zasmażka
Zasmażka, masło i śmietana. Rozchorowałabym się po takiej zupie.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Śledzie po kaszubsku, Ciasta na zimno, Pierogi, Makowiec, Mięso mielone, Desery, Barszcz czerwony, Rogaliki, Placuszki, Szarlotka, Blok czekoladowy, Knedle, sernik na zimno, Śledzie przepisy, Śledzie w oleju, Kurczak, Sałatka, Sałatka gyros, Naleśniki, Dania z ziemniaków