zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2009-12-01

ŚWIĄTECZNA ZUPA GRZYBOWA

ewelinafigura85
przepis lubi: 2 osoby 5/5 3 głosy
Składniki
  • - 2,5 l wody
  • - 0,5 kg wołowiny (np. antrykot)
  • - pęczek włoszczyzny
  • - 10 dag suszonych grzybów (np. podgrzybków)
  • - 100 g śmietany 18%
  • - 1 rosołek grzybowy
  • - 1 łyżka masła
  • - 1 łyżka mąki
  • - sól
  • - pieprz
  • - makaron łazanki
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej. Wołowinę gotować w osolonej wodzie 1,5 h, następnie dodać jarzyny. Po 20 min. dodać wcześniej namoczone i ugotowane grzyby (łącznie z wodą, w której były gotowane) i gotować kolejne 30 min. Zrobioną zasmażkę z masła i mąki oraz kostkę grzybową dodać pod koniec gotowania. Na koniec dodać śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i doprawić pieprzem. Podawać z makaronem typu łazanki.

Opinie (3)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~Gość 2011-12-07 (07:59) 2 lata 4 miesiące 16 dni 23 godziny i 59 minut temu

Świateczna zupa grzybowa
Straszna ta zupa ! Moja jest z samych borowików bez miesa bez kostek (fuj) na warzywach z własnym makaronem Jednyna rzecz mniej zdrowa to śmietana lecz słodka nie zagotowana To czysta zupa o smaku tak wspaniałym ze nie moze jej nigdy zabraknąc na moim stole .Oczywiscie pod jednym warunkiem Borowiki suszone z piecu nie na słońcu, czy w suszarce.Tak suszone grzyby maja inny smak ,po prostu sa wspaniałe ,,Ilośc? spora ale to rzecz nieodzowna smaku tej zupy ,jest mocna ale pyszna .Na koniec posypuje natką z pietruszki Borowiki wczesniej ugotowane wyjmuję kroję w paseczki i duszę z cebulką ok dwóch godz ,podlewajac wodą Doprawiam pieprzem i solą i jest następne niepowtarzalne danie .

odpowiedz

0
0
~maria 2010-12-24 (11:53) 3 lata 3 miesiące 30 dni 20 godzin i 5 minut temu

koszmar
Zupa świąteczna z kostki... nasze matki i babcie przewracają się w grobach...

odpowiedz

0
0
~Wera 2010-12-11 (11:44) 3 lata 4 miesiące 12 dni 20 godzin i 14 minut temu

zasmażka
Zasmażka, masło i śmietana. Rozchorowałabym się po takiej zupie.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Sałatka, Barszcz czerwony, Placuszki, Dania z ziemniaków, Śledzie w oleju, Śledzie przepisy, sernik na zimno, Szarlotka, Ciasta na zimno, Blok czekoladowy, Kurczak, Mięso mielone, Naleśniki, Sałatka gyros, Desery, Śledzie po kaszubsku, Rogaliki, Knedle, Makowiec, Pierogi