Trwa ładowanie...
d180f7x
01-12-2009 11:45

Świąteczna zupa grzybowa

Przepis

Aromatyczna i esencjonalna zupa grzybowa to jedno z tych dan, bez których sobie trudno wyobrazić świąteczny stół. Ta wersja jest gotowana na mięsie, jednak równie dobrze możemy zrobić wywar jedynie na warzywach.

d180f7x
4.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 2,5 l wody
  • 0,5 kg wołowiny (np. antrykot)
  • pęczek włoszczyzny
  • 10 dag suszonych grzybów (np. podgrzybków)
  • 100 g śmietany 18 proc.
  • 1 rosołek grzybowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • makaron łazanki
Przepis

Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej. Wołowinę gotować w osolonej wodzie 1,5 godz., następnie dodać jarzyny. Po 20 min. dodać wcześniej namoczone i ugotowane grzyby (łącznie z wodą, w której były gotowane) i gotować kolejne 30 min. Zrobioną zasmażkę z masła i mąki oraz kostkę grzybową dodać pod koniec gotowania. Na koniec dodać śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i doprawić pieprzem. Podawać z makaronem typu łazanki.

Przepis dodał użytkownik ewelinafigura85

Świąteczna zupa grzybowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d180f7x
d180f7x
d180f7x
d180f7x
Więcej tematów
d180f7x