Trwa ładowanie...
d36a24o
30-11-2009 10:35

Pierogi z opieńkami i kiszoną kapustą

Przepis
1.5
(2 głosy)
Oceń:
d36a24o
Składniki
    • Ciasto
    • 1 kg mąki
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • gorąca woda
    • Farsz
    • 0,5 kg ugotowanych wcześniej opieniek
      • 1 kg kapusty kiszonej
    • 5 ugotowanych marchewek
    • 2 ugotowane selery
    • 2 cebule
    • przyprawy ( 2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, szczypta mielonego kminku, pieprz, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany, majeranek, Vegeta)
    • bułka tarta
Przepis

Ugotowane i odsączone wcześniej opieńki wrzucamy do garnka z kapustą kiszoną zalewamy wodą , dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kminek i gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Wyjmujemy listki laurowe z kapusty. Odsączmy nadmiar płynu, studzimy kapustę i grzyby. W maszynce mielimy kapustę, grzyby, cebule, marchewki i selery. Farsz przyprawiamy do smaku papryką, czosnkiem, pieprzem, majerankiem i Vegetą. Dodajemy bułki tartej do zagęszczenia farszu. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić jajko, posolić, dodać wody i zagnieść ciasto. Urwać kawałek ciasta i rozwałkować na cienki placek, resztę ciasta owinąć w ściereczkę. Z ciasta wycinać kubkiem kółka. Na wycięte kółka nakładamy farsz i zlepić brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze 2 minuty.

Przepis dodał użytkownik borwin5

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36a24o
d36a24o
d36a24o
Więcej tematów
d36a24o