Trwa ładowanie...
d2k6aae
29-11-2009 20:30

Babeczki ze śmietaną

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d2k6aae
Składniki
  • masło 15 dag
  • mąka 25 dag
  • cukier puder 10 dag
  • jajko 1 szt
  • sól szczypta
  • konfitura np. wiśniowa
  • śmietana kremówka 36% 2 szkl
  • żelatyna 2 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • owoce do dekoracji
  • galaretka cytrynowa rozpuszczona
Przepis

Masło utrzeć mikserem, następnie dodać cukier puder, sól, jajko i stopniowo mąkę. Wyrobić ręcznie. Uformować kulę i wstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować foremki do babeczek - nasmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką.

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia. Kruche ciasto rozwałkować i wykrawać z niego krążki (szklanką). Każdym krążkiem wylepiać foremki. Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 minut. Jeszcze ciepłe wyjąć z foremek i przestudzić.

Konfiturę nałożyć na dno babeczek (niewielką ilość)Żelatynę namoczyć w pięciu łyżkach zimnej wody. Śmietanę ubić, po jakimś czasie dosypać cukier, następnie rozpuszczoną żelatynę.

Gdy śmietana zacznie gęstnieć przerwać ubijanie i przełożyć ją do szprycy, napełniać babeczki. Udekorować różnymi owocami i posmarować tężejącą galaretką, można polać stopioną czekoladą.

Przepis dodał użytkownik iza.kubica

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2k6aae
d2k6aae
d2k6aae
Więcej tematów
d2k6aae