Babeczki ze śmietaną
- masło 15 dag
- mąka 25 dag
- cukier puder 10 dag
- jajko 1 szt
- sól szczypta
- konfitura np. wiśniowa
- śmietana kremówka 36% 2 szkl
- żelatyna 2 łyżki
- cukier 4 łyżki
- owoce do dekoracji
- galaretka cytrynowa rozpuszczona
Masło utrzeć mikserem, następnie dodać cukier puder, sól, jajko i stopniowo mąkę. Wyrobić ręcznie. Uformować kulę i wstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować foremki do babeczek - nasmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia. Kruche ciasto rozwałkować i wykrawać z niego krążki (szklanką). Każdym krążkiem wylepiać foremki. Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 minut. Jeszcze ciepłe wyjąć z foremek i przestudzić.
Konfiturę nałożyć na dno babeczek (niewielką ilość)Żelatynę namoczyć w pięciu łyżkach zimnej wody. Śmietanę ubić, po jakimś czasie dosypać cukier, następnie rozpuszczoną żelatynę.
Gdy śmietana zacznie gęstnieć przerwać ubijanie i przełożyć ją do szprycy, napełniać babeczki. Udekorować różnymi owocami i posmarować tężejącą galaretką, można polać stopioną czekoladą.
Przepis dodał użytkownik iza.kubica
Podziel się opinią
Komentarze