Trwa ładowanie...
d35iy16
29-11-2009 11:08

Łosoś w cieście francuskim

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d35iy16
Składniki
  • kładniki dla 6 osób:
      • 6 filetów z łososia, bez skórki po ok 200 g każdy
    • sól i pieprz
    • 450 g ciasta francuskiego
    • 2 łyżki kaszy manny
    • 15 g masła
    • sok z 1/2 cytryny
    • po 1 łyżce posiekanych oliwek, natki pietruszki i estragonu
    • glazura - 1 żółtko jaja zmieszane z 1 łyżką mleka
    • Sos ziołowy (można przygotować wcześniej):
      • 40 g pokrojonego w kostkę masła
    • 1 łyżka mąki
    • 200 ml wywaru rybnego (można zastąpić: bulionem warzywnym lub 4 łyżki sosu rybnego zmieszać z wodą)
    • 3 łyżki białego wina
    • 1 łyżka śmietanki kremówki
    • po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i kopru
    • sól i pieprz do smaku
Przepis

Wykonanie:

  • Układam filety na papierze do pieczenia, posypuję solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, wstawiam do lodówki.
  • Ciasto kroję na 2 części, jedną znacznie większą od drugiej. Mniejszą część formuję w prostokąt nieco większy niż filety.
  • Zimne ciasto układam na nawilżonej blasze do pieczenia i nakłuwam widelcem. Piekę w temperaturze 220? przez 10 minut, następnie posypuję kaszą manną, układam filety, obkładam masłem, posypuję oliwkami, natką i estragonem.
  • Pozostałym ciastem uformowanym w prostokąt przykrywam filety, zawijając brzegi pod spód. Smaruję ciasto składnikami do glazury i piekę 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 160? i piekę kolejne 15 minut.
  • Przykrywam folią gdy zacznie się za bardzo rumienić.

Sos:

  • Masło roztapiam na patelni, dodaję mąkę i mieszam 1 minutę, następnie dodaję sos rybny lub bulion i wino. Doprowadzam do wrzenia, ciągle mieszając, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze 5 minut aż sos zgęstnieje. Dodaję śmietanę, zioła, sól i pieprz. Podaję z rybą.

Przepis dodał użytkownik klaudynaaa27

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35iy16
d35iy16
d35iy16
Więcej tematów
d35iy16