Buraczki faszerowane z pszenicą
- 6 buraczków ćwikłowych wielkości małych jabłek
- 10 dkg pszenicy (takiej jak na kutię) + 1 szkl. wody albo bulionu jarzynowego
- 10 dkg sera wędzonego (oscypek albo np. rolada ustrzycka)
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 małe grzybki marynowane
- 1/2 ogórka konserwowego
- 1 szkl. gęstej śmietany
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżka chrzanu (może być ze słoika)
- do smaku: sól, pieprz mielony
- kilka gałązek natki pietruszki i koperku do przybrania.
- .
Buraki wyszorować i ugotować albo upiec do miękkości, ostudzić, obrać ze skórki. Pszenicę dokładnie wypłukać, usunąć plewy, zalać wodą albo bulionem jarzynowym i gotować na małym ogniu ok. 30-40 min., odcedzić, ostudzić. Burakom przyciąć dolną część tak aby ładnie stały na półmisku, wierzch ściąć i specjalną ostrą łyżeczką wydrążyć środki zostawiając ścianki grubości ok. 3 mm. Wnętrze skropić sokiem cytrynowym i oprószyć solą oraz mielonym drobno pieprzem, odstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Śmietanę wymieszać z majonezem, chrzanem. 2 czubate łyżki odłożyć, do reszty dodać połowę wydrążonych środków buraczanych i całość zmiksować na gęsty sos, doprawić solą i pieprzem. Do wystudzonej pszenicy dodać pokrojony w drobną kosteczkę ser, koperek, posiekanego ogórka i grzybki, odłożoną wcześniej śmietanę, doprawić do smaku. Tak przygotowaną "sałatką" napełnić buraki, lekko ugniatając. Ułożyć na półmisku, ozdobić gałązkami zieleniny. Sos podać osobno. Kiedyś widziałam podobny przepis chyba w "Kolekcji Dobrej
Kuchni"...
Przepis dodał użytkownik tulka96
Podziel się opinią
Komentarze