Trwa ładowanie...
d2s3og7
27-11-2019 16:26

Barszcz wigilijny na zakwasie

Przepis

Wigilijny barszcz jest lekko kwaśny, klarowny, pachnie grzybami i ma głęboki kolor. Jak go zrobić? Zobaczcie nasz przepis.

d2s3og7
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 500 ml kwasu buraczanego
  • 500 g buraków
  • 50 g grzybów suszonych
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • cukier
Przepis
  • Buraki i warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać wywarem grzybowym, dodać 0,5 l wody, przyprawy i gotować 1 godzinę.
  • Barszcz przecedzić, dodać kwas buraczany, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, zagotować i podawać z uszkami z grzybami.
  • Zamiast kwasu buraczanego do barszczu można dodać sok wyciśnięty ze starych buraków. Można też utrzeć buraki, dodać do ugotowanego barszczu, raz zagotować i odcedzić
  • Barszcz tak przygotowany należy doprawić sokiem z cytryny. Zamiast cukrem, barszcz można doprawić miodem.
  • Do barszczu można dodać 100 ml czerwonego wina.

Przepis dodał użytkownik agga129

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Barszcz wigilijny na zakwasie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2s3og7
d2s3og7
d2s3og7
d2s3og7
Więcej tematów
d2s3og7