Tort makowy
- Na tortownicę o śr.24cm
- Ciasto:
- -25dkg maku
- -1/2 litra mleka
- -7jajek
- -20dag cukru
- -7łyżek tartej bułki
- -2 łyżki skórki pomarańczowej
- -3 dkg migdałów
- -sok z 1/2 cytryny (plus starta skórka)
- -pół laski waniliowej
- Masa 1:
- -30dkg orzechów laskowych
- 20dkg masła
- -6 żółtek
- -20 dkg cukru
- -wanilia
- -pół kieliszka brandy
- Masa 2:
- -25 dkg masła
- -6 żółtek
- -20dkg cukru
- -sok z 1/2 cytryny (plus starka skórka)
- -wanilia
- Lukier:
- -kilka łyżek cukru pudru
- -sok z cytryny
- - 2-3krople olejku np. migdałowego
Ciasto:
1)Mak zalewamy wrzącym mlekiem
i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, przekładamy na sito i dajemy mu dobrze obcieknąć. Mielimy dwa razy.
2) Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy wanilię, skórkę z cytryny i sok. Do masy jajecznej wkładamy przetarty mak, skórkę pomarańczową oraz wyprażone i potłuczone migdały. Mieszamy całość dokładnie. Teraz kładziemy ubite białka
i bułkę tartą. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.
3) Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w dobrze ogrzanym, ale nie gorącym piekarniku przez 1 godz. Po ostygnięciu kroimy na 3 części i przekładamy masą. Wierzch dekorujemy lukrem wg własnego gustu. Odkładamy w chłodne miejsce na 24 godz.
Masa:
1) Orzechy prażymy przez chwile na suchej patelni
i pozbawiamy łusek. Mielimy na drobno.
2) Masło ucieramy z cukrem, a następnie z żółtkami i wanilią. Na końcu dodajemy zmielone drobno orzechy (lub cytrynę).
3) Masę możemy lekko schłodzić przed przełożeniem. Smarujemy nią dwie warstwy tortu, boki i wierzch.
Lukier:
1) Do garnuszka wsypujemy cukier puder. Rozrzedzamy go, ukręcając sokiem z cytryny. Gdy powstanie jednolita, dość gęsta masa wylewamy lukier na wierzch tortu cienką warstwą w wymyślony wzorek.
Przepis dodał użytkownik agga129
Podziel się opinią
Komentarze