Trwa ładowanie...
d1k7p59
27-11-2009 14:10

Tort makowy

Przepis
3.0
(5 głosów)
Oceń:
d1k7p59
Składniki
  • Na tortownicę o śr.24cm
  • Ciasto:
  • -25dkg maku
  • -1/2 litra mleka
  • -7jajek
  • -20dag cukru
  • -7łyżek tartej bułki
  • -2 łyżki skórki pomarańczowej
  • -3 dkg migdałów
  • -sok z 1/2 cytryny (plus starta skórka)
  • -pół laski waniliowej
    • Masa 1:
  • -30dkg orzechów laskowych
  • 20dkg masła
  • -6 żółtek
  • -20 dkg cukru
  • -wanilia
  • -pół kieliszka brandy
    • Masa 2:
  • -25 dkg masła
  • -6 żółtek
  • -20dkg cukru
  • -sok z 1/2 cytryny (plus starka skórka)
  • -wanilia
    • Lukier:
  • -kilka łyżek cukru pudru
  • -sok z cytryny
  • - 2-3krople olejku np. migdałowego
Przepis

Ciasto:
1)Mak zalewamy wrzącym mlekiem
i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, przekładamy na sito i dajemy mu dobrze obcieknąć. Mielimy dwa razy.

2) Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy wanilię, skórkę z cytryny i sok. Do masy jajecznej wkładamy przetarty mak, skórkę pomarańczową oraz wyprażone i potłuczone migdały. Mieszamy całość dokładnie. Teraz kładziemy ubite białka
i bułkę tartą. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.

3) Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w dobrze ogrzanym, ale nie gorącym piekarniku przez 1 godz. Po ostygnięciu kroimy na 3 części i przekładamy masą. Wierzch dekorujemy lukrem wg własnego gustu. Odkładamy w chłodne miejsce na 24 godz.

Masa:
1) Orzechy prażymy przez chwile na suchej patelni
i pozbawiamy łusek. Mielimy na drobno.

2) Masło ucieramy z cukrem, a następnie z żółtkami i wanilią. Na końcu dodajemy zmielone drobno orzechy (lub cytrynę).

3) Masę możemy lekko schłodzić przed przełożeniem. Smarujemy nią dwie warstwy tortu, boki i wierzch.

Lukier:
1) Do garnuszka wsypujemy cukier puder. Rozrzedzamy go, ukręcając sokiem z cytryny. Gdy powstanie jednolita, dość gęsta masa wylewamy lukier na wierzch tortu cienką warstwą w wymyślony wzorek.

Przepis dodał użytkownik agga129

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1k7p59
d1k7p59
d1k7p59
Więcej tematów
d1k7p59