Śledż w oleju na ostro
- 5 płatów śledziowych
- 1 duża, lub dwie mniejsze cebule
- cytryna lub dwie
- świeży imbir
- 1-2 papryczki chili
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- listek bobkowy
- pieprz ziarnisty
- ok. pół litra oleju
Płaty śledziowe moczymy tak długo aż nie będą słone, następnie kroimy je w kawałki odpowiedniej wielkości. Cebulę i cytrynę kroimy w półplasterki. Papryczki bez pestek (chyba, że ktoś chce rzeczywiście ostre śledzie) kroimy na małe kawałki. Imbir kroimy na cieńkie talarki. Tak przygotowani układamy na dnie słoika warstwę z: półplasterków cebuli, 2-3 półpolasterków cytryny, talarka lub dwóch imbiru, 2-3 kawałeczków papryki, ziarenko ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Na to układamy ściśle warstwę śledzi, na którą następnie znów kładziemy warstwę z cebuli i dodatków. I tak w kółko - powinno nam wyjść ok. 5 warstw, przy czym ostatnią warstwę powinna stanowić cebula ze spółką. Całość zalewamy olejem uważając aby nie zostały w środku bąble powietrza (słoik można poprzechylać, lekko wstrząsnąc itd) i odstawiamy do lodówki. Takie śledzie zaczynają się robić dobre po ok. 3 dniach.
Przepis dodał użytkownik iza.kubica
Podziel się opinią
Komentarze