Trwa ładowanie...
d1dbgpn
27-11-2009 09:11

Krem borowikowy

Przepis
2.0
(2 głosy)
Oceń:
d1dbgpn
Składniki
  • 30 g suszonych borowików
  • 6 szklanek rosołu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 grubo posiekane cebule
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 900 g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki Madery albo wytrawnej Sherry
  • 1/2 szklanki kremówki lub kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • świeży, posiekany szczypiorek
Przepis

Suszone grzyby namoczyć. Włożyć do garnka, zalać 1 szklanką rosołu, gotować na średnim ogniu. Zdjąć garnek z ognia, odstawić na 30-40 minut, by wywar naciągnął. W tym czasie w rondlu, na niezbyt dużym ogniu roztopić masło, wrzucić cebulę, smażyć 5-7 minut, wrzucić czosnek i świeże grzyby. Smażyć 4-5 minut, posolić, dodać pieprz, tymianek i gałkę muszkatołową, oprószyć mąką. Smażyć 3-5 minut, często mieszając. Wlać Maderę i resztę rosołu, dodać ugotowane suszone grzyby z wywarem i gotować pod przykryciem 30-40 minut na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Zmiksować zupę w malakserze, dodać śmietanę. Można też dać łyżkę śmietany na środek talerza i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Przepis dodał użytkownik iza.kubica

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1dbgpn
d1dbgpn
d1dbgpn
Więcej tematów
d1dbgpn