Terina z indyka i szpinaku
- Jedna duża pierś z indyka
- Paczka szpinaku "brykietu"
- Jajka 3szt
- Czosnek,pół główki
- sól,pieprz
- cebula jedna duża
Pierś z indyka przeciąć w zdłuż wielkości umyć,jeżeli jest duża do 1kg to przekroić przynajmniej na 3 razy ,a jak mała 0.5kg,to na dwa razy,przełozyć na deske przyktyć folią sporzywczą i rozklepać do gróbości 0,5mm tak żeby nie było za dużo dziur,wcześniej przysmarzyć na złoto cebulke,dodać do tego szpinak doprawić do smaku i na samym koncu jak sie lekko zagotuje,czyli woda odparuje,dodać jajko i pół główki czosnku wycisnąc.Ostudzić szpinak ale bez przesady,nałożyć na tą rozbitą pierś i zwinąć w rólon,jak ktoś chce to może pokroić cieniutko boczek i wcześniej nałożyć na folie aluminiową i zwinąć wraz z piersią i szpinakiem i folią aluminiową,pierś wtedy będzie bardziej soczysta,Piec przy wcześniej nagrzanym piecu góra-dół w tęperaturze 200stopni ,przed włożeniem zmniejszyć tęperature do 150stopni,piec około pół godziny,sprawdzić po tym czasie nakrajając rólon ,jeżeli wypłynie sok różowy to przetrzymać jeszcze około 20min.Pierś ma sie ściąć w foli.Sos z foli można zageścić i podać wraz z piersią.Smacznego:)
Przepis dodał użytkownik a.deostojadomaradzka
Podziel się opinią
Komentarze