Trwa ładowanie...
d1bh9zv
04-11-2019 15:12

Pierogi jarskie na wigilię z kaszą i twarogiem

Przepis

Na wigilijnym stole najczęściej lądują pierogi z kapustą i grzybami. Jednak w moim rodzinnym domu od lat podaje się pierożki z kaszą gryczaną i białym serem. Są naprawdę smaczne i bardzo sycące Lubię je zarówno z wody, jak i podsmażone na masełku z cebulką.

d1bh9zv
3.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Fotolia
Źródło: Fotolia, fot: Fotolia.pl
Składniki
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej
  • 20 dag tłustego twarogu
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, papryka słodka
Przepis

Zagnieść ciasto z podanych składników. Odłożyć na ok 15 min. Kaszę ugotować na sypko. Cebulkę posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle. Ser połączyć z kaszą i przemielić przez maszynkę. Dodać przyprawy do smaku, wymieszać. Z ciasta zrobić wałek i podzielić na ok. 30 krążków. Farszem nadziewać pierogi. Ugotować, osączyć i podsmażyć na maśle ze zrumienioną na złoto cebulką.

Przepis dodał użytkownik aneczka_chomik2

Pierogi jarskie na wigilię z kaszą i twarogiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bh9zv
d1bh9zv
d1bh9zv
d1bh9zv
Więcej tematów
d1bh9zv