gwiazdki z cynamonem
- CIASTO:
- 250g mąki
- szczypta soli
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- DEKORACJE
- 80 g cukru pudru
- 3 łyżeczki soku z czerwonej pożeczki
1.Mąkę należy przesiać do miski dodać sól i masło pokrojone na małe kawałki.ze składników wyrobić kruszonke dodać cukier, cynamon wymieszaj.Wlej do niego zółtko , i zagnieć je na gładkie ciasto ostatni składnik jaki należy dodać jest to śmietana po dodaniu tego ostatniego skladnika nalezy wyrobić ciasto.Uformuj ją na kule oklej folią spożywczą i włóż na 30 min do lodówki.
2.Następny krok to nagrzanie piekarnika do 200 C blache starannie nasmaruj tłuszczem.Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 5mm.Foremką w kształcie gwiazdki o śred. 5 cm wykroić z placka i rozłożyć na blaszce. w górnej połowie ciasteczka zrobić niewielki otwór patyczkiem drewnianym. Ciastka piec ok 12 min, po wyjęciu z piekarnika wystudz.
3.Przesiany cukier puder utrzeć z sokiem porzeczkowym na lukier.Wlać do malej tutki z pergaminu i przez wyciety otwór wycisnij ozdobnie na ciastku.Ciastka możemy opruszyć posypką kolorową. Gdy gwiazdki mają zawisnąć na choince przez otwór zrobiony przewlecz kolorowe tasiemki
Przepis dodał użytkownik sonia27
Podziel się opinią
Komentarze