Trwa ładowanie...
d1fsls1
31-07-2009 21:23

Tort Dobos

Przepis
4.8
(6 głosów)
Oceń:
d1fsls1
Składniki
  • Składniki:
    • - Ciasto:
  • - 20 dag cukru
  • - 20 dag mąki
  • - 7 jajek
  • - szczypta soli
  • - 1 cukier waniliowy
  • - 2 łyżeczki soku z cytryny
  • - 1/2 szklanki ciepłej wody
  • - 5 dag cukru pudru
  • - skórka otarta z 1/2 cytryny
  • - masło do formy
  • Krem czekoladowy:
  • - 28 dag masła
  • - 20 dag cukru
  • - woda
  • - szczypta soli
  • - 5 dag kakao
  • - 1 łyżeczka rumu
  • - 1 cukier waniliowy
  • - 3 dag kakao do posypania
  • - Glazura:
  • - 250 g cukru
  • - sok z 1/2 cytryny oraz: 12 pralinek (trufli)
Przepis

Sposób przyrządzania:

Wymyślił go XIX-wieczny cukiernik węgierski József C. Dobos. Receptura tego przepięknego tortu była tajemnicą przez 20 lat!
Zrób ciasto: żółtka utrzyj z cukrem, solą, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i wodą. Gdy masa będzie puszysta i kremowa, dodaj białka ubite z cukrem pudrem i skórą cytrynową. Do masy przesiej mąkę, delikatnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Posmaruj masłem spód tortownicy. Porcjami wlewaj ciasto, kolejno upiecz 6-8 spodów biszkoptowych (po 10 minut każdy). Odłóż do ostygnięcia. Zrób masę: cukier wsyp do rondelka i zalej wodą (wody powinno być tylko tyle, aby przykryła cukier). Zagotuj, ostudź.
Masło utrzyj z solą, wymieszaj z kakao i syropem cukrowym. Dodaj rum i cukier waniliowy. Krążki biszkoptowe cienko smaruj kremem i układaj jeden na drugim. Boki tortu także posmaruj kremem. Resztę masy włóż do lodówki.
Zrób glazurę: skarmelizuj cukier, wymieszaj z sokiem cytrynowym. Polej wierzch tortu, ozdób resztą masy i pralinkami.

Przepis dodał użytkownik kokosek1513

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1fsls1
d1fsls1
d1fsls1
Więcej tematów
d1fsls1