Tort Neli
- Składniki:
- - 45 dag zmielonych orzechów włoskich
- - 30 dag cukru pudru
- - 12 jajek
- - 1/2 szklanki śmietany kremówki
- - skórka otarta z 1 pomarańczy
- - 1/2 szklanki tartej bułki
- - 1/3 łyżeczki soli
- - 4 łyżki brązowego rumu
- - łuskane orzechy do dekoracji tortu
- - masło i mąka do formy
- Masa czekoladowa:
- - 12 dag czekolady deserowej
- - 12 dag masła
- - 2 łyżki rumu
- - sól
- Polewa kawowa:
- - 3/4 szklanki bardzo mocnego naparu kawy
- - 13 dag cukru
- - 20 dag cukru pudru
- - 5 łyżek rumu
- - połówki orzechów włoskich i czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji
Sposób przyrządzania:
Orzechy zmiel z połową szklanki cukru. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Utrzyj żółtka z cukrem na jasnokremową masę. Wymieszaj ze śmietaną, dodaj - bardzo delikatnie - ubite na sztywno białka. Wymieszaj orzechy z tartą bułką, skórką pomarańczową i solą. Powoli, cały czas lekko mieszając, dodawaj tę mieszaninę do masy jajecznej. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, przełóż je do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut. W tym czasie przygotuj masę czekoladową: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Masło utrzyj na puszystą masę, połącz ze stopioną i przestudzoną czekoladą, dodaj rum i szczyptę soli, delikatnie wymieszaj. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, studź w formie przez 20 minut, a potem okrój nożem i delikatnie wyjmij. Ciasto przetnij na trzy krążki, każdy nasącz rumem i odłóż na 30 minut. Następnie przełóż krążki masą czekoladową. Tort wstaw na 2-3 godziny (lub na całą noc) do lodówki (oczywiście wcześniej szczelnie go przykryj, aby nie wchłonął
lodówkowych zapachów). Przygotuj polewę: zagotuj kawę z cukrem, zmniejsz płomień, podgrzewaj, aż płyn nabierze syropowatej konsystencji. Cukier puder utrzyj w szklanej lub ceramicznej (nie metalowej) misce razem z powoli wlewanym syropem kawowym. Gdy polewa będzie gładka, dodaj do niej rum i jeszcze raz wymieszaj. Od razu pokryj polewą przygotowany tort, szybko rozsmaruj i udekoruj połówkami orzechów włoskich oraz czekoladowymi ziarenkami kawy. Do chwili podania przechowuj w lodówce.
Uwaga: ciasto orzechowe możesz także przełożyć masą kawową albo waniliową z kawałeczkami czekolady.
Przepis dodał użytkownik kokosek1513
Podziel się opinią
Komentarze