Trwa ładowanie...
d250ofn
31-07-2009 21:16

Tort Neli

Przepis
4.8
(4 głosy)
Oceń:
d250ofn
Składniki
  • Składniki:
    • - 45 dag zmielonych orzechów włoskich
  • - 30 dag cukru pudru
  • - 12 jajek
  • - 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • - skórka otarta z 1 pomarańczy
  • - 1/2 szklanki tartej bułki
  • - 1/3 łyżeczki soli
  • - 4 łyżki brązowego rumu
  • - łuskane orzechy do dekoracji tortu
  • - masło i mąka do formy
    • Masa czekoladowa:
  • - 12 dag czekolady deserowej
  • - 12 dag masła
  • - 2 łyżki rumu
  • - sól
    • Polewa kawowa:
  • - 3/4 szklanki bardzo mocnego naparu kawy
  • - 13 dag cukru
  • - 20 dag cukru pudru
  • - 5 łyżek rumu
  • - połówki orzechów włoskich i czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji
Przepis

Sposób przyrządzania:

Orzechy zmiel z połową szklanki cukru. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Utrzyj żółtka z cukrem na jasnokremową masę. Wymieszaj ze śmietaną, dodaj - bardzo delikatnie - ubite na sztywno białka. Wymieszaj orzechy z tartą bułką, skórką pomarańczową i solą. Powoli, cały czas lekko mieszając, dodawaj tę mieszaninę do masy jajecznej. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, przełóż je do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut. W tym czasie przygotuj masę czekoladową: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Masło utrzyj na puszystą masę, połącz ze stopioną i przestudzoną czekoladą, dodaj rum i szczyptę soli, delikatnie wymieszaj. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, studź w formie przez 20 minut, a potem okrój nożem i delikatnie wyjmij. Ciasto przetnij na trzy krążki, każdy nasącz rumem i odłóż na 30 minut. Następnie przełóż krążki masą czekoladową. Tort wstaw na 2-3 godziny (lub na całą noc) do lodówki (oczywiście wcześniej szczelnie go przykryj, aby nie wchłonął
lodówkowych zapachów). Przygotuj polewę: zagotuj kawę z cukrem, zmniejsz płomień, podgrzewaj, aż płyn nabierze syropowatej konsystencji. Cukier puder utrzyj w szklanej lub ceramicznej (nie metalowej) misce razem z powoli wlewanym syropem kawowym. Gdy polewa będzie gładka, dodaj do niej rum i jeszcze raz wymieszaj. Od razu pokryj polewą przygotowany tort, szybko rozsmaruj i udekoruj połówkami orzechów włoskich oraz czekoladowymi ziarenkami kawy. Do chwili podania przechowuj w lodówce.
Uwaga: ciasto orzechowe możesz także przełożyć masą kawową albo waniliową z kawałeczkami czekolady.

Przepis dodał użytkownik kokosek1513

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d250ofn
d250ofn
d250ofn
Więcej tematów
d250ofn