Trwa ładowanie...
d1kd346
31-07-2009 21:08

Brzoza - ciasteczka litewskie

Przepis
5.0
(3 głosy)
Oceń:
d1kd346
Składniki
  • Składniki:
    • - Ciasto: 8 jajek
  • - 8 łyżek mąki
  • - 8 łyżek cukru
  • - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • - masło do posmarowania blachy
  • Masa:
  • - 25 dag masła
  • - 3 żółtka
  • - 6 łyżek cukru pudru
  • - 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • - gotowa polewa z gorzkiej i białej czekolady
Przepis

Sposób przyrządzania:

Jajka ubijaj z cukrem tak długo, aż masa stanie się gęsta, kremowa i nie będzie w niej kryształków cukru. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszaj. Blachę wyłóż pergaminem posmarowanym masłem. Rozsmaruj ciasto, piecz 20 minut w temp. 170°C. Gotowy biszkopt zdejmij z blachy i od razu usuń pergamin. Ciasto ułóż na ściereczce i zwiń w ciasny rulon (razem ze ściereczką). Ostudź. W tym czasie przygotuj masę: masło utrzyj z cukrem pudrem. Gdy masa będzie puszysta i biała, ucieraj dalej, kolejno dodając żółtka (następne żółtko wkładaj, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą). Wsyp cukier waniliowy i ucieraj jeszcze przez chwilę. Roladę rozwiń, usuń ściereczkę. Ciasto przekrój na 2 placki. Zrób pień brzozy: pierwszy placek posmaruj częścią masy i ponownie zwiń w rulon. Zrób konary: drugi placek również posmaruj masą i zwiń w rulon. Pokrój go ukośnie na grubsze i cieńsze kawałki, ułóż je tak, aby przylegały do pnia. Całość posmaruj pozostałą masą waniliową. Przygotuj obie polewy
czekoladowe. Ciasto dekoruj ciemnymi i jasnymi pasmami, tak aby powstał wzór jak na korze brzozy.

Przepis dodał użytkownik kokosek1513

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1kd346
d1kd346
d1kd346
Więcej tematów
d1kd346