Trwa ładowanie...
d4c95lt
31-07-2009 12:21

Zapiekanka miesno-ziemniaczana

Przepis
4.0
(3 głosy)
Oceń:
d4c95lt
Składniki
  • 2 łyżki oliwy
  • 25 g masła
  • 1 starta marchewka
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekana szalotka
  • puszka fasoli czerwonej
  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • 1 mini kostka przyprawowa Smażona cebula Knorr
  • 1 kg tłuczonych ugotowanych ziemniaków
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka śmietany 36%
  • 200 ml mleka
  • 2 szczypty startej gałki muszkatołowej
  • pieprz i sól
  • 100 g startego sera
Przepis

1. W garnku rozgrzej oliwę i masło. Dodaj startą marchewkę i smaż 2 minuty. Wrzuć czosnek, cebulę i szalotkę. Smaż 2 minuty
2. Dodaj mięso mielone i smaż ok. 5 minut, cały czas mieszając widelcem, żeby mięso nie zbiło się w grudki.
3. Dopraw pieprzem i mini kostką przyprawową Smażona cebula Knorr. Wymieszaj. Przełóż do przeźroczystej foremki do zapiekania.
4. W dużej misce wymieszaj ziemniaki z rozpuszczonym masłem, śmietaną, mlekiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
5. Ułóż ziemniaki na mięsie o fasoli, wyrównaj szpatułką. Posyp serem.
6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 15 minut.

Przepis dodał użytkownik Goplana

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4c95lt
d4c95lt
d4c95lt
Więcej tematów
d4c95lt