Trwa ładowanie...
d44b92c
31-07-2009 11:14

Ziemniaczana babka

Przepis
3.8
(5 głosów)
Oceń:
d44b92c
Składniki
  • 2 kg ziemniaków surowych
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 2 duże cebule
  • maka ziemniaczana
  • 2 łyżki oleju
  • 5 jaj
  • majeranek lub ziola prowansalskie
  • pieprz
  • sól
Przepis

zetrzeć tarce o grubych okach,wlozyc do sciereczki o odcisnac nadmiar soku, dodać 2 łyżki oleju.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać cebulkę aby się zeszkliła. Całość wrzucić do startych ziemniaków. Dodać jajka i przyprawy. Maki dodac tyle by masa nie byla bardzo lejaca-ma byc zwarta ale niezbyt gesta.Wymieszać. Masę przełożyć na blachę ( ja uzywam do tego keksowek ) wysmarowaną olejem . Piec w temperaturze 190-200 st przez 1,5 godziny.

Pod koniec pieczenia mozna na wierzch wylac ok pol szklanki mleka. Do babki dodaje czasem np przyprawe do kurczaka a w sezonie starta cukinie :)

Podeje z sosem grzybowym, gulaszem lub sosem koperkowym. Super smakuje na drugi dzien odsmazana na maselku.

Przepis dodał użytkownik Goplana

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d44b92c
d44b92c
d44b92c
Więcej tematów
d44b92c