Trwa ładowanie...
d215mfk
31-07-2009 11:03

Pierogi z soczewicą

Przepis
4.6
(5 głosów)
Oceń:
d215mfk
Składniki
  • Ciasto:
  • 0,5 kg maki
  • 2 jajka
  • woda
  • Farsz:
  • 250 g soczewicy
  • 2 cebule
  • majeranek
  • ciut masla
  • sol
  • pieprz
  • Do okraszenia:
  • cebula
  • kiełbasa lub boczek ( niekoniecznie )
Przepis

Z maki, jednego calego jajka i jednego zoltka oraz wody wyrabiamy ciasto.
Soczewice gotujemy do miekkosci ( ja gotuje z kostką rosolowa )odsaczamy i traktujemy tluczkiem do ziemniakow, cebule podsmazamy i laczymy z farszem. Mozn adodac lyzeczke masla dla wzbogacenia smaku. Doprawiamy sola, pieprzem i majerankiem.
Ciasto walkujemy i wykrawamy koleczka po czym nakladamy do nich farsz i zlepiamy ( dla pewnosci mozemy brzegi moczyc pozostalym z ciasta bialkiem ).
Gotujemy w osolonej wodzie , mozna je pozniej podsmazyc. Podajemy ze smazona cebulka i kielbaska.Mozna lekko skropic przyprawa w płynie.

Przepis dodał użytkownik Goplana

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d215mfk
d215mfk
d215mfk
Więcej tematów
d215mfk