31-07-2009 11:03
Pierogi z soczewicą
Przepis
4.6
(5 głosów)
Oceń:
Składniki
- Ciasto:
- 0,5 kg maki
- 2 jajka
- woda
- Farsz:
- 250 g soczewicy
- 2 cebule
- majeranek
- ciut masla
- sol
- pieprz
- Do okraszenia:
- cebula
- kiełbasa lub boczek ( niekoniecznie )
Przepis
Z maki, jednego calego jajka i jednego zoltka oraz wody wyrabiamy ciasto.
Soczewice gotujemy do miekkosci ( ja gotuje z kostką rosolowa )odsaczamy i traktujemy tluczkiem do ziemniakow, cebule podsmazamy i laczymy z farszem. Mozn adodac lyzeczke masla dla wzbogacenia smaku. Doprawiamy sola, pieprzem i majerankiem.
Ciasto walkujemy i wykrawamy koleczka po czym nakladamy do nich farsz i zlepiamy ( dla pewnosci mozemy brzegi moczyc pozostalym z ciasta bialkiem ).
Gotujemy w osolonej wodzie , mozna je pozniej podsmazyc. Podajemy ze smazona cebulka i kielbaska.Mozna lekko skropic przyprawa w płynie.
Przepis dodał użytkownik Goplana
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.