Wegetariańskie kotlety z soczewicy
Przepis
Smaczne kotlety wcale nie muszą być z mięsa. Bazą do przygotowania kotletów są m.in. rośliny strączkowe w tym soczewica. Nasiona soczewicy dostarczają solidnej dawki łatwo przyswajalnego białka. Znajdziemy w nich również dużo kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także fosforu i żelaza.
2.7
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Źródło: 123RF
Składniki
Przepis
- Soczewicę moczymy (najlepiej przez noc), po czym gotujemy do miękkości ( ja gotuje w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej).
- Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na maśle i dodajemy do zimnej i zblenderowanej soczewicy, dorzucając jajka i przyprawy oraz starty ser. Masa powinna być dość zwarta, nadająca się do formowania kotlecików, jeśli jest zbyt mokra, możemy dodać bułkę tartą.
- Uformowane mielone smażymy na maśle na zloty kolor.
- Ja podaje je najczęściej z gulaszem lub innym mięsnym sosem, ale każdy sos pasuje. Kotleciki są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
Przepis dodał użytkownik Goplana
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Wegetariańskie kotlety z soczewicy
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
1
2
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.