Trwa ładowanie...
d36v5wy
05-07-2009 22:53

Serca z kremem truskawkowym

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d36v5wy
Składniki
  • CIASTO:
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • 5 dag cukru
  • 3 łyżki maki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 dag mąki ziemniaczanej (1 kopiasta łyżka)
  • 2 dag stopionego masła (1 i 1/2 łyżki)
  • KREM:
  • 1 łyżka żelatyny
  • 150ml jogurtu truskawkowego
  • DO DEKORACJI:
  • cukier puder
Przepis

Żółtko utrzeć z cukrem do białości. W drugiej misce ubić białko na sztywną pianę, wyłożyć na utarte żółtko.
Oby dwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito bezpośrednio na pianę. Całość delikatnie wymieszać łyżką, stopniowo dolewać stopione masło.
Foremki natłuścić, oprószyć mąką, napełnić przygotowanym ciastem. Piec 20 minut w 170-190stC.
Gotowe ciastka przestudzić w foremkach, a następnie ostrożnie wyjąć i przełożyć na deskę kuchenną, zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przyrządzić nadzienie: żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodać do jogurtu i wymieszać.
Z kartonów wyciąć szablon w kształcie serduszka, nieco mniejsze od ciastka, w środku wyciąć jeszcze mniejsze serduszko, tak by powstał sam kontur.
Ostudzone ciastka ostrożnie przekroić w poprzek, przekładać przygotowanym kremem.
Gotowe serduszka oprószyć cukrem pudrem używając szablonu.

Przepis dodał użytkownik misia13

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36v5wy
d36v5wy
d36v5wy
Więcej tematów
d36v5wy