05-07-2009 22:52
Serca wiśniowe
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- CIASTO:
- 10 dag wiśni z kompotu (bez pestek)
- 4 łyżki masła lub margaryny
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 6 łyżek maki pszennej
- 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka zmielonych migdałów
- DO DEKORACJI:
- 100ml śmietany kremówki
- 1/2 torebki zagęszczacza do śmietany
- wisienki z kompotu
- posypka cukrowa
Przepis
Wiśnie osączyć na sitku, zmiksować.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier i jajko.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy na przemian z migdałami i zmiksowanymi wiśniami.
Foremki natłuścić, wysypać mąką. Wlać ciasto, piec 20-25 minut w temp 170-190stC.
Serca przestudzić w foremkach, wyłożyć na deskę kuchenną. Zimne ciastka ostrożnie przekroić w poprzek.
Kremówkę ubić na sztywno z zagęszczaczem, przekładać serduszka. Wierzch ozdobić rozetką bitej śmietany i wisienkami. Posypać czekoladą lub kolorową posypką cukrową.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.