Trwa ładowanie...
d4h0mmd
05-07-2009 22:52

Serca wiśniowe

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d4h0mmd
Składniki
  • CIASTO:
  • 10 dag wiśni z kompotu (bez pestek)
  • 4 łyżki masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 6 łyżek maki pszennej
  • 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zmielonych migdałów
  • DO DEKORACJI:
  • 100ml śmietany kremówki
  • 1/2 torebki zagęszczacza do śmietany
  • wisienki z kompotu
  • posypka cukrowa
Przepis

Wiśnie osączyć na sitku, zmiksować.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier i jajko.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy na przemian z migdałami i zmiksowanymi wiśniami.
Foremki natłuścić, wysypać mąką. Wlać ciasto, piec 20-25 minut w temp 170-190stC.
Serca przestudzić w foremkach, wyłożyć na deskę kuchenną. Zimne ciastka ostrożnie przekroić w poprzek.
Kremówkę ubić na sztywno z zagęszczaczem, przekładać serduszka. Wierzch ozdobić rozetką bitej śmietany i wisienkami. Posypać czekoladą lub kolorową posypką cukrową.

Przepis dodał użytkownik misia13

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4h0mmd
d4h0mmd
d4h0mmd
Więcej tematów
d4h0mmd