05-07-2009 22:43
Serca czekoladowe
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- CIASTO:
- 7 dag gorzkiej czekolady (3/4 tabliczki)
- 7 dag masła
- 7 dag cukru
- 1 jajko
- 7 dag mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- NADZIENIE:
- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- DO DEKORACJI:
- 10 dag polewy czekoladowej
- kolorowe cukierki
- kolorowa posypka
Przepis
Czekoladę grubo posiekać, stopić w kąpieli wodnej (woda musi być gorąca, ale nie powinna wrzeć).
Masło utrzeć z jajkiem i cukrem na puszystą masę, stopniowo dolewać rozpuszczona czekoladę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko, dodać do masy, wymieszać.
Foremki natłuścić, wysypać mąką, napełnić przygotowanym ciastem. Piec 20-25 minut w temp 170-190stC.
Upieczone serduszka przestudzić w foremkach przez 3-5 minut, wyjąć, przełożyć na deskę kuchenną.
Zimne ciastka przekroić w poprzek, ostrożnie posmarować dżemem porzeczkowym.
Polewę stopić w kąpieli wodnej na niewielkim ogniu. Oblać serduszka, przybrać cukierkami lub posypką.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.