04-07-2009 17:04
Śledzie z jabłkami i groszkiem
Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Składniki
- 4 filety z solonych śledzi
- szklanka mleka
- 2 jabłka
- czerwona papryka
- cebula
- ? szklanki zielonego groszku
- 1/2szklanki majonezu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
- cytryna
Przepis
filety zalać mlekiem wymieszanym ze szklanką wody, odstawić na 20 minut.
Paprykę sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć pestki i drobno pokroić.. cebulę obrać, drobno posiekać, sparzyć i odcedzić. Umyte jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Szczypiorek wypłukać, osuszyć, posiekać.
Paprykę, cebulę, jabłka i groszek wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem.
Śledzie opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku. Polać sosem, udekorować posiekanym szczypiorkiem i plastrami cytryny.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.