Trwa ładowanie...
d1smak7
02-07-2009 19:03

Omlet podstawowy

Przepis
3.0
(1 głos)
Oceń:
d1smak7
Składniki
  • # 3 jajka
  • # 2 duże łyżki masła
  • dodatki do wyboru:
  • # papryka
  • # pomidory
  • # cebula
  • # bekon
  • # anchois
  • # krewetki
  • # grzyby
  • # listki szpinaku
  • # zielony groszek
  • # świeże zioła
  • # szczypior
Przepis

1. Jajka najlepiej kup na bazarze od zaprzyjaźnionego sprzedawcy. Muszą być świeże.
2. Pomyśl o dodatkach. Otwórz lodówkę, zajrzyj do środka. Możesz rolować w omlecie: pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory bez pestek i bez skóry, pokrojone w paski, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę bekon, anchois, krewetki, grzyby, listki szpinaku, zielony groszek, świeże zioła, szczypior, orzechy pistacjowe, jagody, wiśnie bez pestek, konfitury, a może masz ser: parmezan, rokpol, odrobinę fety.
3. Przed wlaniem jaj na patelnię ubij je dokładnie trzepaczką. Duża ilość powietrza sprawi, że omlet będzie puszysty.
4. Sprawdź, czy patelnia ma odpowiednią temperaturę. Musi być gorąca. Trzymaj rękę nad patelnią - jeżeli poczujesz ciepło, patelnia jest gotowa.
5. Używaj do smażenia masła, ale uważaj, by się nie przypaliło.
6. Ubite jajka wlej na patelnię. Smaż, ruszając patelnią do przodu i do tyłu (ok. 1 min). Potem przestań ruszać. Pozwól im wyrosnąć.
7. Teraz posyp omlet wybranym dodatkiem. Zasada: im prościej, tym lepiej.
8. Za pomocą łopatki delikatnie zroluj omlet.
9. Zsuń omlet na talerz.

Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1smak7
d1smak7
d1smak7
Więcej tematów
d1smak7