Gruszki nadziewane orzechowymi wątróbkami
- 250 g wątróbek drobiowych
- 1 kostka warzywna
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1/2 l wody
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- 1 niewielka cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 jajka
- 6 twardych gruszek
- sól
- świeżo mielony pieprz
- listki bazylii lub borówki do dekoracji
Opłukane wątróbki wkładamy do garnka, dodajemy kostkę warzywną, ziele angielskie i listek laurowy, zalewamy 1/2 litra wody i gotujemy 20 minut. Zostawiamy w wodzie do wystygnięcia. Wątróbkę odcedzamy i drobno siekamy. Dodajemy orzechy, suszone zioła, wino i posiekaną oraz podsmażoną na oliwie cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Jajka rozkłócamy i dodajemy do farszu, mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Gruszki kroimy na pół i wydrążamy małą łyżeczką gniazda nasienne. Każdą z połówek nadziewamy obficie farszem. Blachę do pieczenia smarujemy oliwą i układamy na niej gruszki. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180°C. Serwujemy ciepłe, przybrane posiekaną bazylią lub borówkami.
Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89
Podziel się opinią
Komentarze