Trwa ładowanie...
d2ge2tg
02-07-2009 17:23

Gruszki nadziewane orzechowymi wątróbkami

Przepis
4.0
(7 głosów)
Oceń:
d2ge2tg
Składniki
    • 250 g wątróbek drobiowych
    • 1 kostka warzywna
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • 1 listek laurowy
    • 1/2 l wody
    • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 1 łyżeczka suszonego estragonu
    • 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
    • 1 niewielka cebula
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 jajka
    • 6 twardych gruszek
    • sól
    • świeżo mielony pieprz
    • listki bazylii lub borówki do dekoracji
Przepis

Opłukane wątróbki wkładamy do garnka, dodajemy kostkę warzywną, ziele angielskie i listek laurowy, zalewamy 1/2 litra wody i gotujemy 20 minut. Zostawiamy w wodzie do wystygnięcia. Wątróbkę odcedzamy i drobno siekamy. Dodajemy orzechy, suszone zioła, wino i posiekaną oraz podsmażoną na oliwie cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Jajka rozkłócamy i dodajemy do farszu, mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Gruszki kroimy na pół i wydrążamy małą łyżeczką gniazda nasienne. Każdą z połówek nadziewamy obficie farszem. Blachę do pieczenia smarujemy oliwą i układamy na niej gruszki. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180°C. Serwujemy ciepłe, przybrane posiekaną bazylią lub borówkami.

Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ge2tg
d2ge2tg
d2ge2tg
Więcej tematów
d2ge2tg