Trwa ładowanie...
d3uxfv3
01-07-2009 16:59

Wiosenna zupa-krem z zielonego groszku

Przepis
3.0
(3 głosy)
Oceń:
d3uxfv3
Składniki
  • -1/2 kg łuskanego groszku
  • -4 cebule dymki
  • -2 łyżki masła
  • -4-5 szklanek wywaru z kurczaka
  • -2 łyżki śmietany
  • -ewentualnie sól do smaku
  • -świeżo zmielony czarny pieprz
  • -2-3 łyżki posiekanego koperku
Przepis

Cebulki myjemy, siekamy, szklimy na maśle. Dodajemy opłukany groszek, półtorej szklanki wywaru i wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 minut. Dodajemy śmietanę, miksujemy, wlewamy resztę wywaru, mieszamy i próbujemy: jeśli trzeba - solimy. Obficie posypujemy pieprzem. Podajemy z koperkiem i groszkiem ptysiowym.
Zamiast masła możemy użyć oliwy - jeśli jest dobrej jakości, na zakończenie doprawiamy kilkoma kroplami gotową już, rozlaną na talerze zupę.
Używamy młodego groszku (jest drobny i słodkawy), ostatecznie można zastąpić go mrożonym, w żadnym wypadku groszkiem z puszki.

Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3uxfv3
d3uxfv3
d3uxfv3
Więcej tematów
d3uxfv3