01-07-2009 16:59
Wiosenna zupa-krem z zielonego groszku
Przepis
3.0
(3 głosy)
Oceń:
Składniki
- -1/2 kg łuskanego groszku
- -4 cebule dymki
- -2 łyżki masła
- -4-5 szklanek wywaru z kurczaka
- -2 łyżki śmietany
- -ewentualnie sól do smaku
- -świeżo zmielony czarny pieprz
- -2-3 łyżki posiekanego koperku
Przepis
Cebulki myjemy, siekamy, szklimy na maśle. Dodajemy opłukany groszek, półtorej szklanki wywaru i wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 minut. Dodajemy śmietanę, miksujemy, wlewamy resztę wywaru, mieszamy i próbujemy: jeśli trzeba - solimy. Obficie posypujemy pieprzem. Podajemy z koperkiem i groszkiem ptysiowym.
Zamiast masła możemy użyć oliwy - jeśli jest dobrej jakości, na zakończenie doprawiamy kilkoma kroplami gotową już, rozlaną na talerze zupę.
Używamy młodego groszku (jest drobny i słodkawy), ostatecznie można zastąpić go mrożonym, w żadnym wypadku groszkiem z puszki.
Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.