Trwa ładowanie...
d1fixwv
01-07-2009 16:12

Pasztet cielecy

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1fixwv
Składniki
  • -1 kg łopatki cielęcej bez kości
  • -25 dag wątróbki cielęcej
  • -15 dag słoniny
  • -kajzerka
  • -3 jaja
  • -ćwierć szklanki śmietanki 30-proc.
  • -łyżka smalcu
  • -sól
  • -pieprz
    • Marynata:
  • -2 marchewki
  • -pietruszka
  • -kawałek selera
  • -biała część pora
  • -cebula
  • -1/3 szklanki białego wytrawnego wina
    • Do przygotowania formy:
  • -2 łyżki masła
  • -2 łyżki tartej bułki
Przepis

Warzywa korzeniowe obrać, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn, por i cebulę pokroić, dodać wino, wymieszać. Mięso opłukać, odsączyć, pokroić w dużą kostkę, łożyć do marynaty i pozostawić w lodówce na 24 godz. Następnie usmażyć na smalcu mięso i czwartą część warzyw z marynaty, a potem dodać słoninę i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną w paski wątróbkę i dusić jeszcze 10 min. Bułkę namoczyć w śmietance i odcisnąć. Mięso ze słoniną i warzywami oraz wątróbką zemleć trzykrotnie, dodać bułkę, jajka, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę. Sos odparować tak, żeby zostało pół szklanki, wlać do masy, wymieszać. Formy do pieczenia wysmarować masłem i obsypać tartą bułką, wypełnić do 2/3 wysokości masą, wyrównać powierzchnię i piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawać z pieczywem, piklami i chrzanem.

Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1fixwv
d1fixwv
d1fixwv
Więcej tematów
d1fixwv