Pasztet cielecy
- -1 kg łopatki cielęcej bez kości
- -25 dag wątróbki cielęcej
- -15 dag słoniny
- -kajzerka
- -3 jaja
- -ćwierć szklanki śmietanki 30-proc.
- -łyżka smalcu
- -sól
- -pieprz
- Marynata:
- -2 marchewki
- -pietruszka
- -kawałek selera
- -biała część pora
- -cebula
- -1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- Do przygotowania formy:
- -2 łyżki masła
- -2 łyżki tartej bułki
Warzywa korzeniowe obrać, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn, por i cebulę pokroić, dodać wino, wymieszać. Mięso opłukać, odsączyć, pokroić w dużą kostkę, łożyć do marynaty i pozostawić w lodówce na 24 godz. Następnie usmażyć na smalcu mięso i czwartą część warzyw z marynaty, a potem dodać słoninę i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną w paski wątróbkę i dusić jeszcze 10 min. Bułkę namoczyć w śmietance i odcisnąć. Mięso ze słoniną i warzywami oraz wątróbką zemleć trzykrotnie, dodać bułkę, jajka, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę. Sos odparować tak, żeby zostało pół szklanki, wlać do masy, wymieszać. Formy do pieczenia wysmarować masłem i obsypać tartą bułką, wypełnić do 2/3 wysokości masą, wyrównać powierzchnię i piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawać z pieczywem, piklami i chrzanem.
Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89
Podziel się opinią
Komentarze