Trwa ładowanie...
d1gxqn7
10-05-2021 09:20

Genialny sposób na kotlety. Mielone odejdą do lamusa

Przepis

Kotlety mielone wcale nie muszą być z mięsa. Równie smaczne danie wyczarujemy z warzyw. Kapuściane kotlety z żółtym serem to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Możemy podać je z ziemniaczanym puree lub sosem jogurtowym.

d1gxqn7
1.8
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 główka kapusty (ok. 1 kg)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 kajzerka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 100g ostrego żółtego sera
  • 2 jajka
  • mielony kminek, tymianek
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
Przepis
  • Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, wykroić głąb, pokroić w kostkę, zalać bulionem warzywnym, zagotować i dusić pod przykryciem do miękkości przez ok. 30 min.
  • Dokładnie osączyć, odcisnąć z płynu i drobno posiekać lub zmielić.
  • Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju.
  • Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
  • Do kapusty dodać cebulę z czosnkiem, namoczoną kajzerkę oraz starty żółty ser. Wbić jajka.
  • Doprawić do smaku mielonym kminkiem lub tymiankiem, solą oraz pieprzem.
  • Masę wymieszać i uformować nieduże kotlety. Obtoczyć je w tartej bułce i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Genialny sposób na kotlety. Mielone odejdą do lamusa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1gxqn7
d1gxqn7
d1gxqn7
d1gxqn7
Więcej tematów
d1gxqn7