zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2009-06-28

Ciasto cytrynowe

asieeenka03
przepis lubi: 16 osób 4/5 4 głosy
Składniki
  • Biszkopt:
  • 5 jaj kurzych
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 3 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki wody
  • sok z 4 cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła extra
  • 3 żółtka
  • 2 małe kubeczki śmietanki kremowej 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 paczki herbatników prostokątnych
  • czekolada gorzka
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • woda
  • 1 łyżeczka mąki tortowej
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Biszkopt:
oddzielić żółtka od białek (jajka nie mogą być zimne).Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać powoli cukier i ubijać,dodawać po jednym żółtku,ubijać.
proszek do pieczenia rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka lub wody i dodać do jajek,dodać mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
piec na prostokątnej blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.20 minut.
wystudzić,ściąć cieniutką warstwę z góry i nasączyć wodą z cytryną i cukrem.
masa:
zmiksować 1 szkl wody,budynie i żółtka,dodać sok z cytryn i jeszcze chwilkę miksować.
zagotować 2 szkl wody z cukrem,wlać budyń i zagotować.Wystudzić i utrzeć z masłem na puszystą masę.Wyłożyć na biszkopt.
ubić śmietankę,cukier waniliowy,cukier puder na sztywno.Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową i wyrównać.Wyłożyć herbatniki na śmietanę i polać lukrem.
całość posypać startą , gorzką czekoladą.
lukier:
cukier puder,mąkę wymieszać.Dodać sok z cytryny i wodę.Wody dodać tyle żeby lukier nie był za rzadki.
utrzeć mocno aż lukier będzie miał kolor biały(nie przezroczysty)

Polub WP Kuchnia na Facebooku


Opinie (3)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~ela 2014-07-22 (13:39) 1 rok 6 miesięcy 23 dni 10 godzin i 17 minut temu

a po co mąka do lukru?

odpowiedz

1
1
~obserwato 2013-12-17 (14:47) 2 lata 1 miesiąc 28 dni 9 godzin i 9 minut temu

dzieki za przepisy chcialam tylko zapytac czy sa tez jaja kogucie ?bo napisane 5 jaj kurzych...

odpowiedz

0
0
~ewusia200810 2010-10-20 (16:49) 5 lat 3 miesiące 25 dni 7 godzin i 7 minut temu

ciasto cytrynowe
To już drugie zdjęcie mojego autorstwa jak również przepis... Proszę o usunięcie tego zdjęcia ponieważ nie wyrażałam zgody na dodanie go na ten profil.!!!! A tak na marginesie to bardzo nieładnie robić takie rzeczy!

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Blok czekoladowy, Śledzie po kaszubsku, Sałatka, Śledzie przepisy, Kurczak, Sałatka gyros, Rogaliki, Placuszki, Ciasta na zimno, Mięso mielone, Knedle, Pierogi, Szarlotka, Makowiec, sernik na zimno, Śledzie w oleju, Barszcz czerwony, Dania z ziemniaków, Naleśniki, Desery